Album týždňa: Bat For Lashes - The Bride

Album týždňa: Bat For Lashes - The Bride

V minulom roku rozbehla projekt Sexwitch s kapelou Toy a producentom Danom Careym, stihla aj nahrať skladbu o orgánoch ľudského tela. V roku 2016 je Natasha Khan späť s projektom Bat For Lashes. Štyri roky čakania na nový album vám však dostatočne vynahradila. Dala dokopy konceptuálnu nahrávku, ktorá je zároveň soundtrackom k jej vlastnému filmu. Hity však tentokrát nečakajte. Mala som pocit, že tento raz potrebujem rozprávať príbehy. Potrebovala som vďaka umeniu s ľuďmi komunikovať a to vďaka popovým skladbám nejde," uviedla Natasha Khan v rozhovore pre magazín Pitchfork.

Keď Natasha Khan pracovala na albume The Haunted Man z roku 2012, prekonala blok v písaní, z ktorého ju nakoniec dostal Thom Yorke z Radiohead. Pri prácach na štvrtej štúdiovke mala v hlave od začiatku jasný koncept. Album rozpráva príbeh o žene, ktorej snúbenec za zabije v aute cestou na ich svadbu. Album The Bride Bat For Lashes prirovnáva k debutu Fur and Gold, ktorý vyšiel presne pred desiatimi rokmi. Predošlé albumy boli soundtrackmi o miestach, ktoré som navštívila a o ľuďoch, ktorých som stretla. The Bride je návrat ku mne. Albumom o tom, kto som. Je to môj priestor," uviedla Natasha Khan k júlovej novinke.

Skladby na albume The Bride Bat For Lashes písala takmer dva roky. Súčasťou celého tvorivého procestu bola aj spolupráca s fotografom a filmárom Neilom Krugom, s ktorým dotiahli celý koncept filmu a albumu do úspešného konca. Dvojica pracovala v prenajatom dome v New Yorku obklopená prírodou. Počas šesť týždňov trvajúcej nahrávacej session sa v štúdiu vystriedalo niekoľko jej spriatelených hudobníkov. Bubeník Matt Johnson či Lour Rogai z Lewis and Clark. Produkcie albumu sa zhostila samotná Natasha Khan aj s pomocou osvedčených mien ako Simone Felice či Dan Carey.

Nahrávka The Bride Bat For Lashes asi neprinesie kopu samostatných rádiových singlov, na albume vás však prevedie celou škálou emócií, ktoré príbeh o žene, ktorá stratí snúbenca krátko pred svadbou prináša.  Prvá časť albumu je tragédia. Potom prichádza ten adrenalín, kedy si uvedomíte tú stratu. Druhá časť je o vysporadiavaní sa so smútkom a nájdený seba samého," uviedla Natasha Khan. Ako sama hovorí, album The Bride je klasickým bluesovým príbehom. Je to album o našich očakávaniach od lásky či sklamaniach, keď sa naša rozprávka neskončí tak, ako by sme si predstavovali.

Hoci je príbeh na albume The Bride vymyslený, so samotnou Natashou Khan má toho spoločného viac, ako by ste čakali. Album s vymyslenou story o tragédii jednej nevesty je zároveň vyjadrením ženy, ktorá ma 36 a nežije podľa predstáv spoločnosti. Každý, koho poznám, vstupuje do manželstva a zakladá si rodiny. Nejaká časť mňa po tom tiež túži, no neviem či to je presne to, čo chcem. A kým si tým nie som istá, tak si myslím, že svadba nie je pre mňa. Manželstvo je krásna vec, ktorá vás učí čeliť tým najkrajším ale aj najdesivejším stránkam života," uviedla Bat For Lashes pre magazín Pitchfork.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame